Μάθε ποια είναι η σωστή εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους και ποιος είναι ο σκοπός της.

Μάθε ποια είναι η σωστή εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους και ποιος είναι ο σκοπός της.

Η καλή κατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους εξασφαλίζει εκτός από καλύτερο σεξ, μείωση στον πόνο της πλάτης και αποτρέπει την ακράτεια. Επιπλέον το δυνατό πυελικό έδαφος συμβάλλει και στην βελτίωση της αναπνοής και της βάδισης.

 

 

Λίγα λόγια για το πυελικό έδαφος.

Το πυελικό έδαφος είναι ένα σύνολο μυών, εξαιρετικά σημαντικό για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ως μέρος των σφιγκτήρων του ουροποιητικού και του πρωκτού είναι σημαντικό για την διατήρηση της συγκράτησης και την παροχή υποστήριξης σε όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη και η μήτρα. Οι μύες του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με τους μύες της κοιλιάς, της ράχης και του διαφράγματος, συμβάλλουν επίσης στη σωστή στάση του σώματος και βελτιώνουν την αναπνοή. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πυελικό έδαφος αποτελεί για τις γυναίκες το κανάλι γέννησης.

Η χαλάρωση αυτών των μυών (του πυελικού εδάφους) είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες μετά τον τοκετό, ενώ επηρεάζει και τα δύο φύλα καθώς αυξάνεται η ηλικία και όταν συνδυάζεται με καθιστικό τρόπο ζωής. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πόνος στη μέση και η ακράτεια. Πρόκειται για ακράτεια οφειλόμενη στην πίεση - τα ούρα δηλαδή διαφεύγουν όταν ασκείται ξαφνική πίεση στην κύστη λόγω φτερνίσματος ή βήχα.

Ένα ακόμα επακόλουθο είναι η κακή στάση του σώματος σε όρθια είτε σε καθιστή θέση σε συνδυασμό με την επιδείνωση της διαφραγματικής αναπνοής. Συχνό φαινόμενο είναι και η απώλεια της λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία), ενώ η αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους στους άνδρες μπορεί να επιφέρει στυτική δυσλειτουργία.

Η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος έχουν αρνητική επίδραση στο πυελικό έδαφος. Οι συγκεκριμένοι μύες επιβαρύνονται επίσης από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, το άγχος, από ορισμένες ασθένειες και ορμονικές διαταραχές. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους αρκετές φορές την ημέρα, σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Κολπικές μπάλες για ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους

Η πιο γνωστή μέθοδος εκγύμνασης του πυελικού εδάφους είναι οι ασκήσεις Kegel, δηλαδή μια σύσπαση των μυών που θυμίζει την διακοπή της ούρησης.

Πρόκειται δηλαδή για μια σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους με κατεύθυνση προς τα μέσα και προς τα επάνω. Φανταστείτε την κίνηση σαν ένα άνθος που κλείνει και μετατρέπεται σε μπουμπούκι. Πρέπει να ανυψώσετε, δηλαδή να σηκώνονται ελαφρά οι μύες προς την κοιλιά και να σφίγγεται απαλά ο πρωκτός και η ουρήθρα. Συνήθως αρχίζουμε τις ασκήσεις Kegel σε πιο εύκολες στάσεις, για παράδειγμα σε ξαπλωμένη θέση.

Μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις Kegel οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα όταν στεκόμαστε στην ουρά στην τράπεζα, όταν καθόμαστε στη δουλειά και σε άλλες παρόμοιες καθημερινές περιστάσεις. Οι καθημερινές επαναλήψεις μπορούν να είναι από μία έως τρείς φορές, αρκεί να γίνονται τρείς με πέντε συσπάσεις των μυών σε κάθε σετ. Σε περιπτώσεις μυϊκής ατροφίας, μπορούν να γίνονται και περισσότερες επαναλήψεις, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη μυϊκή κόπωση.

Οι κολπικές μπάλες είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την ενίσχυση του πυελικού εδάφους. Το μυστικό στη χρήση τους, είναι η προσπάθεια να τις κρατήσουμε στο εσωτερικό του κόλπου με αποτέλεσμα, οι μύες να ενεργοποιούνται αυτόματα και να ενδυναμώνονται.

 

Γνωρίζετε όμως πώς να χρησιμοποιήσετε τις κολπικές μπάλες σωστά;

Συνήθως, αρκεί να τοποθετηθεί η μπάλα στον κόλπο και να σταθείτε. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε απλές και απαλές κινήσεις, πχ. να σηκώσετε το ένα πόδι, να κάνετε ελαφρά πηδηματάκια, να λυγίσετε ελαφρώς τα γόνατα, πάντα προσπαθώντας να κρατήσετε τη μπάλα μέσα στον κόλπο σας.

 

 

Χρησιμοποιώντας τις Joyballs Secret της Joy Division, και με απλές συσπάσεις στο κάτω μέρος της κοιλιάς (εναλλάξ σύσφιξη και χαλάρωση των κοιλιακών), οι μικρές μπάλες στο εσωτερικό των Joyballs ενεργοποιούνται και δημιουργούν ταλαντώσεις, σαν εφέ τραμπολίνου, με αποτέλεσμα, η μυϊκή διέγερση και τα οφέλη να πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον, βελτιώνεται και η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Joyballs Secret, Purple Black

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.